Träna och få högre lön – det nya?

Har du hört talas om ”svettlön” tidigare? Det gjorde jag första gången i helgen när jag läste en artikel i VK om ett företag, Kompetenslaget, som infört det konceptet. De anställda uppmuntras att träna utanför arbetstid mot ersättning. Alla aktiviteter där du blir svettig räknas – syftet är att röra sig mer, då vardagen oftast är för stillasittande.

Verksamhetschefen på det här företaget upplever att gapet mellan dem som tränar och dem som inte tränar minskat eftersom värdet på vardagsträningen höjs. Även sjukfrånvaron har minskat mycket.

Det här är något nytt för mig men jag gillar initiativet. I det här fallet får de anställda 50kr/pass, maxbeloppet per år är 6000kr, vilket de flesta anställda kommer upp i.

Ett annat företag har lagt in obligatorisk träning på arbetstid samt två obligatoriska konditionstester per år för att utvärdera hälsan hos de anställda. Resultatet är en starkare organisation och bättre affärsresultat. Han menar att träningen lätt prioriteras bort, vilket är anledningen till att han lägger den på arbetstid. Han menar att om de anställda blir sjuka är det han som arbetsgivare som är skyldig att ta fram åtgärdsprogram för att hjälpa dem bli friska igen.

Är svettlön det nya? Kommer det här bli en grej hos fler och fler företag? Känner du till företag som har liknande ”hälsosatsningar”?

svettlön

4 kommentarer
  1. Hej! Jag har ganska nyligen bytt tjänst och jobbar nu som HR chef på ett mediebolag och har startat ett sort arbete med just träning på arbetstid. En riktigt bra sak för att främja hälsa och få friskare och piggare personal! 🤩

    1. Så himla bra initiativ, grymt!! Det gillar jag 😀 varje arbetsplats skulle behöva någon som tar ansvar för att träning/hälsa satsas på. För både företaget och de anställdas skull!

  2. Jag jobbar på företaget som har svettlön och jag måste säga att det har verkligen gett resultat och alla ”soffpotatisar” 🤣 är med men på sina egna villkor. Alla rör på sig på det sätt som passar dom. 😀 Fler borde prova detta koncept. Mvh Lotta

    1. Älskar att det ger resultat, det visar på hur effektivt det är 😀 och att alla kan vara med på det sätt man vill, precis så det ska vara!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras