8 positiva effekter jag upplever av naturen och vad den gör med mig

Naturen och att vara utomhus gör något med mig. Jag vill ut varje ledig dag och en solig dag gör mig pirrig. Jag har alltid gillat att vara ute men jag tror att denna pandemi har fått mig att uppskatta naturen ännu mer. Kanske är den ännu viktigare nu när stora delar av livet är på paus. Naturens positiva effekter på vår fysiska och psykiska hälsa är inget nytt men jag själv har upplevt mer än någonsin hur mycket den påverkar mitt välmående.

naturen - hamptjärnsstugan

8 positiva effekter jag upplever av naturen

Den är vacker. Nu är det så fint med all snö, och soliga vinterdagar är magiska. Bara att sitta och titta ut i naturen är tillfredsställelse. Naturen är mäktig.

Återhämtning – naturen är avkopplande och avstressande. Det tysta och lugna ger ett break för hjärnan. Den behöver en paus från alla intryck och koppla bort från allt som händer i vardagen.

Det är mycket lättare att vara närvarande. Det blir ett helt annat umgänge utomhus. Vi pratat och lyssnar på ett helt annat sätt just för att vi är här och nu utan störningsmoment.

Människor är mycket trevligare och gladare i naturen. Jag upplever att de flesta hälsar och kan stanna och småprata. Det ger en gemenskap och får mig på bra humör.

Den fysiska aktiviteten ökar. Det är naturligare att vara i rörelse i större utsträckning än inomhus. Det minskar stillasittandet vilket är ett problem för många i dag.

Lekfullheten är nära till hands. Jag känner själv att jag har lättare till skratt och lek vilket är en härlig känsla.

Maten och kaffet smakar godare. Gör upp en eld och grilla korv, gör lunch i muurikkan eller förbered t.ex. en tunnbrödrulle. Tips: fyll den med philadelphiaost och kallrökt lax eller kräftstjärtar. Och glöm inte kaffe, det smakar fantastiskt utomhus.

Lättillgängligheten gör att det inte behöver var ett projekt att ta sig ut. Det behöver inte planeras och förberedas om man inte vill.

naturen - hamptjärnsstugan

Jag vill utmana dig som inte brukar vara utomhus.

En promenad i dagsljus är toppen, men jag vill tipsa om att kolla upp ett ställe i närheten där du bor. Packa med lunch eller fika och gör en utflykt. Det behöver inte vara ett stort projekt. Det kan räcka att bara promenera en bit hemifrån.

Kanske har du redan någon favoritplats? Jag gillar att hitta nya guldställen i närheten. Men en favoritplats där jag trivs extra bra är hos min moster. Där är vi alltid utomhus och naturen där har allt jag behöver.

naturen

naturen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras