Älskade ägg – kanske vårt mest variationsrika livsmedel?

 Ägg är utan tvekan ett av mina favoritlivsmedel. Om jag var tvungen att välja ett livsmedel hade jag valt det. Det är gott, nyttigt, mättande, enkelt och går att variera hur mycket som helst. Kokt, stekt, äggröra, omelett, pocherat, i matlagning och bakning. Koka och ät rakt upp och ner med salt eller kaviar. Skiva på macka, gör ägghalvor med en god röra, hacka ner i en röra, i sallad eller som tillbehör till mat. Stekt ägg är gott till pyttipanna, till korv och potatis och passar även det som pålägg. Knäck i ett rått i gröten, potatismoset eller pastan för att få det extra krämigt. Du kommer säkert på massa fler sätt att använda det på. Det känns som ett av våra mest variationsrika livsmedel. Kan det stämma?

stekt ägg på macka

Nu i påsktider är väl ändå ägg det mest populära livsmedlet? Detta ovala livsmedel får i alla fall väldigt mycket uppmärksamhet. Visste ni att vi svenskar fördubblar äggkonsumtionen under påsk? I alla fall enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Äggvitan är rikt på protein, gulan innehåller fett, och näringsämnen som folat selen, D-vitamin, järn.

Hur äter du helst ditt ägg?

stekt ägg till pyttipannaTill hemmagjord pyttipanna

kokt ägg som pålägg på mackaSom pålägg på macka, här på ett kvargbröd.

skagenpaj dekorerat med äggSom dekoration, här på en kall skagenpaj.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.