Tankar om att jämföra sig med andra

Jag måste tipsa om ett avsnitt av träningspodden med Jessica Almenäs och Lovisa ”Lofsan” Sandström. Avsnittet heter Tankesätt och släpptes 18 december. Dem pratar om att jämföra sig med andra och jag tycker det är viktigt att prata om. 23 minuter in i avsnittet pratar dem en stund om detta.

Vi jämför oss idag alldeles för mycket med andra människor, vilket är helt orimligt. Ingen lever exakt som en själv =  alla har olika utgångspunkter. Ingen har dina rutiner. Ingen jobbar, sover, tränar, äter, stressar, ser ut som eller lever exakt som du = alla har helt olika förutsättningar. Om du ska jämföra dig med andra måste dem leva precis som du. Det är ganska logiskt egentligen. Du kan inte jämföra dig med någon annan än dig själv för att det ska bli rättvist.

Exempel: Jag är stel. Jag når inte ner med händer i golvet när jag har raka ben, jag kommer bara strax nedanför knäna. Jämför jag med en person som lever för yoga är jag såklart oerhört stel, men jämför jag med en person som aldrig tränat rörlighet i hela sitt liv är jag kanske inte det.

Exempel: Jag har dålig kondition. Jag har xxx i syreupptagningsförmåga. Jämfört med Charlotte Kalla som är elitidrottare är det inte bra, men jämfört med dem som aldrig konditionstränat har jag säkerligen mycket bättre. Jämfört med den gruppen är jag kanske bäst.

Vi måste höja oss själva med än vad vi gör.

Lovisa pratar om att fundera över sin jämförelsenorm. Är det en verklig person, en stereotyp bild eller dig själv i en annan tid i livet? Vad gör jämförelsen med dig själv? Är det något som stärker, är en komplimang eller bekräftelse? Mår du bra av den? Utvecklas du i dig själv av denna jämförelse?

Jag tycker det är viktigt att ställa sig dem här frågorna. För att reda ut om man mår bra av jämförelsen. Ibland är det sunt och stärker men i många fall mår man rätt dåligt och klankar ner på sig själv.

tankar om att jämföra sig med andra

1 kommentar
  1. Hej Sofia!
    Tack för en klok text!
    Nu ska jag agera lite språkpolis. 🙂 Tyvärr har du nämligen (som tyvärr många andra i din generation) ovanan att skriva DEM när det egentligen ska vara DE och det förstör läsupplevelsen lite. T ex i andra raden ”Dem pratar om att jämföra sig…”. Det heter alltså ”De pratar …”.
    Annars är det som sagt en nyttig text.

    Mvh / Kristina W Svensson

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras