Din hjärna – med Anders Hansen

Jag vill tipsa om en serie på 5 delar som går på SVT Play – Din hjärna med Anders Hansen. Han förklarar på ett enkelt och intressant sätt hur hjärnan fungerar och vad som händer i olika situationer. I första delen pratar han om vad som händer i hjärnan vid stress.

Frågor vi får svar på är bland annat vad stress är och vad som händer i kroppen vid stress. Hur stress kan leda till olika typer av ångest, beslut under stress, att vi kan öva oss i att hantera stark stress, minnet, långvarig och kontrollerad stress.

Det är intressant att den mesta stressen sitter i våra huvuden – vi oroar oss i onödan för saker som kanske kommer hända. Den energi det tar att vara stressad över något som kanske inte kommer hända, kan vi lägga på viktigare saker.
Lite stress behöver vi i livet för att fungera, men en kontrollerad stress där vi kan styra den. Vissa jobb kräver t.ex. att kunna hantera och agera i stressade situationer. Vi kan även träna på att hantera stress – men varje enskild situation kräver träning. Har man lärt sig att hantera den stress som krävs i jobbet, kan man fortfarande tycka det är jobbigt att prata inför folk. Man måste träna på specifika situationer för att kunna hantera dem.

Vår inställning till stress påverkar vi upplever den.

Din hjärna med Anders HansenI del 2 av Din hjärna pratar Anders om vårt digitala liv och vad skärmanvändande gör med hjärnan. Del 3 handlar om hjärnan och fysisk aktivitet.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras